Eerste zondag van de Advent (A)
1 december 2013

Kleur bekennen

Een oma en haar kleindochter bladerden samen in een oud fotoalbum. Het meisje keek aandachtig naar de zwart-wit foto’s en vroeg: “Oma, was dat niet gek vroeger, dat alles grijs en zwart en wit was?” De Oma moest lachen om deze vraag van haar kleindochter en begon te vertellen bij de foto’s. “Op deze foto zie je Oma als jonge vrouw; ik had daar mijn rode lievelingsvest aan. En daar zie je de boerderij waar ik ben opgegroeid, de bloesem van de fruitbomen was prachtig.” Hoe meer de Oma vertelde, des te meer begon het meisje kleuren te zien in de zwart-wit foto’s.

Wanneer je kijkt naar de wereld waarin wij leven, dan lijkt onze geschiedenis ook wel op een grijs en grauw verhaal … bij tijden zelfs pikzwart. De ene oorlog volgt op de andere. Mensen worden monddood gemaakt, er is armoede en elende, tot in onze tijd.
Dat is inderdaad het kleurloze verhaal van onze geschiedenis; je zou er haast moedeloos van worden. Ook in het boek van ons geloof worden zulke tijden beschreven. Het volk van God werd als een slavenvolk behandeld, in ballingschap gevoerd, onderdrukt en bespot.
Maar toch is dat eeuwenoude boek van ons geloof een verhaal van  hoop, licht en toekomst geworden. Denk maar aan de profeet Jesaja, die leefde in een donkere tijd. Zijn volk leefde in ballingschap, terwijl het beloofde land in puin lag.
Jesaja spreekt zijn volk moed in: “Kom, volk van God, laat ons wandelen in het Licht van de Heer”
God zal machtige naties straffen. Degenen die onderdrukken en alle touwtjes in handen hebben, zullen uiteindelijk aan het kortste eind trekken. Want God wijst ons zijn weg en wij zullen zijn paden bewandelen. Jesaja kleurt de geschiedenis in met hoop. Het kan gebeuren, dat alle moordwapens zwijgen. Zwaarden worden ploegscharen, speerpunten worden sikkels; Jesaja ziet het al gebeuren. En waar mensen naar hem luisteren, daar verandert iets. Daar krijgt een samenleving, een kerk, een dorp, een parochie een andere kleur. Daar leer je niet vechten voor bezit en macht, maar daar leer je hoopvol ploegen, gelovig zaaien, liefdevol oogsten.
Jezus begreep dat als geen ander. Want Hij dééd, waarover Jesaja sprak. Jezus was ontwapenend. Hij gaf en Hij vergaf, Hij was rijk zonder bezit.  Hij voelde medelijden en werd dienaar. Jezus nodigt ons uit om waakzaak te leven. Want ook in ons leven komen momenten langs, waarop we de kracht krijgen om ontwapenend lief te hebben, om hoop te scheppen en liefde te delen. Dat geldt voor ieder van ons afzonderlijk, en voor ons samen als geloofsgemeenschap. Paus Franciscus gaat ons in deze dagen voor in een ontwapenend geloof, dat de wereld goed kan doen. Zijn woorden en voorbeeld nodigen ook ons uit om kleur te bekennen. Het zou zonde zijn om die kans te laten liggen.

Pastoor Bert Mom